Rasmalai to tradycyjny północnoindyjski deser będący rozwinięciem pochodzącego z kuchni Bengalu smakołyku o nazwie rasgulla. Są to słodkie kulki uformowane ze świeżego kremowego serka chhana (również chhena, chenna) zanurzone w aromatyzowanym kardamonem i szafranem zagęszczonym mleku. Proces wytwarzania serka chhana jest bardzo podobny do tego, w jakim uzyskujemy ser paneer. Jedyną różnicą jest to, że powstały w wyniku zakwaszenia gotującego się mleka ser pozostawiamy do odcieknięcia niczym nie przyciśnięty, w wyniku czego otrzymujemy miękką, kremową serową masę.
Rasmalai to deser przygotowywany tradycyjnie z okazji świąt religijnych i rodzinnych uroczystości. Czasami bywa dodatkowo aromatyzowany wodą z kewry bądź różaną.
Serowy deser rasmalai (Ras Malai)
Składniki/Ingredients:
- 2 litry pełnotłustego mleka
- 1 litr wody
- 1 szklanka + 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- kilka nitek szafranu
- 1 łyżka pokruszonych migdałów
- 1 łyżka pokruszonych pistacji
Przygotowanie/Preparation:
- Z jednego litra mleka przygotujemy serek chhana, mleko podgrzewamy do zagotowania w garnku o grubym dnie, mieszając, żeby się nie przypaliło.
- Do gotującego się mleka wlewamy powoli sok z cytryny, pod wpływem kwasu mleko zwarzy się. Mieszamy do momentu, aż ujrzymy żółtą serwatkę.
- Przecedzamy przez bawełnianą szmatkę (tetrową pieluchę), płuczemy pod bieżącą wodą, następnie brzegi szmatki związujemy, delikatnie ściskając ser.
- Otrzymany ser zostawiamy powieszony do odcieknięcia przez około pół godziny.
- W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy szklankę cukru.
- Ser wyrabiamy rękami, powinniśmy uzyskać miękką gładką masę.
- Z masy serowej formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, po czym spłaszczamy je delikatnie. Z 1 litra pełnotłustego mleka powinniśmy otrzymać 6 kulek.
- Kulki wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem, po czym wyjmujemy. Kulki powinny powiększyć swoją objętość około dwukrotnie.
- Na teflonowej patelni podgrzewamy mleko.
- Mieszając, żeby się nie przypaliło redukujemy je do około 50 % początkowej objętości.
- Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, kardamon i szafran, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy pokruszone migdały i pistacje, gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Serowe kulki układamy w naczyniu, zalewamy zagęszczonym mlekiem.
- Deser podajemy schłodzony.
Smacznego!
musi być pyszny
Nie musi… A wręcz jest obrzydliwy. Dlatego, że Europejczycy znają inne smaki. To że to nazywa się ser nie ma z żadnym znany w ururopie serem nic wspólnego. Jest to mega słodka i mdla masa. Jadłem I niestety wielkie było moje rozczarowanie.
Uwielbiam rasmalai,jest pyszny.
Elmariachi ras malai moim zdaniem to jeden z najlepszych deserów
Oh my God. Jem to pietwszy raz. 😲Kupilam Rasmali u hinduskiego sklepikarza. Smakuje dziwnie, za kazdym kesem lepiej. Hmm, no poza tym ze na tym mozna wyhodować bekterie i grzyby jak to robia w labolatoriach no i moze to smakowac komus:)