Bengalskie curry z jagnięciny (Manghsor Jhol)

Podziel się z innymi:

Mangshor Jhol jest mięsnym daniem wywodzącym się z kuchni Bengalu. To niezbyt ostre, bardzo aromatyczne curry przygotowywane z jagnięciny albo koźliny stanowi tradycyjnie podstawę niedzielnego posiłku gromadzącego przy jednym stole całą rodzinę. Cechą wyróżniającą tę potrawę spośród innych indyjskich curry jest charakterystyczny smak i zapach oleju z gorczycy, w którym marynuje się mięso. Dla każdego Bengalczyka to właśnie tłoczony z gorczycy olej jest najchętniej używanym w kuchni tłuszczem i symbolem rodzimej kuchni.

Najprawdopodobniej właśnie to danie było pierwowzorem tzw. Railway Mutton Curry (czyli curry “kolejowego”), kolonialnej potrawy, która zyskała ogromną popularność wśród angielskiej arystokracji. Takie curry, w łagodnej wersji dostosowanej do europejskich gustów, zaczęto serwować na początku XX wieku w wagonach restauracyjnych pierwszej klasy dalekobieżnych pociągów kolei indyjskich.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na bengalskie curry z jagnięciny.

Bengalskie curry z jagnięciny (Manghsor Jhol)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram jagnięciny albo koźliny z kością pokrojonej na niewielkie kawałki
składniki marynaty:
  • 100 gramów gęstego jogurtu
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka utartego czosnku
  • 1 łyżka utartego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju z gorczycy
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 pomidor
  • ok. 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 1 indyjski liść laurowy (tejpatta)
  • 4 goździki
  • 4 strączki zielonego kardamonu
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek oleju (można wymieszać pół na pół olej gorczycowy z innym olejem)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebule w piórka.
  2. Do mięsa dodajemy jogurt, imbir, czosnek, kurkumę, mielone chili, sól oraz olej gorczycowy. Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania.
  3. Pokrojone ziemniaki oprószamy kurkumą i solą.
  4. W rondlu (lub w woku) rozgrzewamy mocno olej. Wrzucamy ziemniaki i obsmażamy do lekkiego zezłocenia, wyjmujemy.
  5. Na olej wrzucamy przyprawy: cynamon, liść tejpatta, goździki, kardamon i suszone chili. Smażymy dla wydobycia aromatu przez około pół minuty.
  6. Dodajemy cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
  7. Dodajemy sproszkowane przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę, sól i cukier.
  8. Dodajemy mięso z marynatą, smażymy bez dodawania wody przez około 10 minut, mieszając.
  9. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Zmniejszamy ogień, przykrywamy - dusimy curry do miękkości mięsa (godzinę, albo dłużej). W miarę potrzeby możemy dodać niewielką ilość wody.
  10. Po około pół godzinie dodajemy ziemniaki.
  11. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

manghsor jhol

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.