Gulab Jamun

Podziel się z innymi:

Oto przepis jak zrobić Gulab Jamun – tradycyjny indyjski deser – delikatne kulki z ciasta smażone i nasączane aromatycznym syropem.

1.0 from 1 reviews
Gulab Jamun
 
Składniki/Ingredients:
ciasto:
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • kilka rozgniecionych nasion kardamonu
  • opcjonalnie kilka nitek szafranu
  • opcjonalnie kilka kropel esencji różanej
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku i mieszamy. Dodajemy sól, ocet i masło. Powoli dolewamy mleko mieszając, do momentu uzyskania miękkiego lepiącego się ciasta.
  2. Zagniatamy ciasto, pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut, aby odpoczęło.
  3. Zagniatamy ponownie, dzielimy na 20 części i lekko natłuszczonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej, temperatura powinna być taka, żeby wrzucony kawałek ciasta zatonął i po chwili wypłynął powoli na powierzchnię.
  5. Smażymy partiami kuleczki ciasta na złoty kolor. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku. Zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Przygotowujemy syrop z cukru i wody z kardamonem.
  7. Kuleczki z ciasta zanurzamy w syropie na około godziny, aby nasiąkły.

Smacznego!

gulab jamun

Photo credit: sea turtle / Foter / CC BY-NC-ND

Podziel się z innymi:

Komentarze

Gulab Jamun — 9 komentarzy

  1. No właśnie, wyglądają trochę jak nasze pączki. Na zdjęciu widać jakąś konfiturę, czy można z czymś je podawać, jak na zdjęciu? No i gdzie mógłbym kupić tę wodę różaną? Nie spotkałem się dotychczas z nią.
    ogólnie zapowiada się ciekawy, indyjski deser 🙂

    • Gulab jamun podaje się zazwyczaj same (z syropem) lub z lodami waniliowymi. Woda różana jest popularna w południowej Azji i na Bliskim Wschodzie, w Polsce to chyba tylko w internetowych sklepach.
      Zdjęcie jest pożyczone, rzeczywiście jakaś konfitura, może truskawkowe lody :)?

  2. Znam o wile lepszy i tańszy przepis na te potrawę. Maka w tym zestawie i proszek do pieczenia to nonsens.Tak zestaw nawet nie przypomina smakiem oryginalnego przepisu. niektórzy dodają mąkę bo nie maja pojęcia jak to zrobić bez niej. Mąka psuje efekt całkowicie. Taki przepis to pączki a nie gulab jamuny… Popytajcie Krysznowców o szczegóły. Prawidłowe wykonanie tej potrawy wymaga dużego wyczucia i doświadczenia. szafran?! :)))ha ha ha. Po co? lepiej dać wanilię i goździk. Zrobienie dobrego ciasta z mleka w proszku bez mąki wymaga mózgu jak jednego ze składników niezbędnych do wykonania tej potrawy… :)Ten przepis to zeuropeizowana „kupa”… Wstyd i obciach…

    • Wyluzuj. Podziel się Twoim „lepszym i tańszym”, a zarazem „wymagającym dużego wyczucia i doświadczenia” przepisem. Mąka i proszek do pieczenia występuje w zdecydowanej większości źródeł, z jakimi się zetknąłem i tak też deser jest robiony współcześnie również w Indiach. Szafran jest opcją, natomiast nigdzie nie ma nic o goździkach. Nie rozumiem zupełnie, dlaczego przepis to „wstyd i obciach”. Wesołych Świąt.

      Dla kulinarnych purystów 🙂 : Tradycyjnie, do wyrobu Gulab Jamun używa się produktu o nazwie „khoya” lub „mawa”. To mleko, które poprzez podgrzewanie doprowadzone zostało do postaci gęstej pasty – odparowała z niego woda. Czasami również używa się serka chenna, czyli twarożku powstałego z zakwaszenia mleka (taki ser paneer przed sprasowaniem), jednak dotyczy to regionalnej odmiany deseru (Bengal – stąd wywodzą się Krysznowcy), znanej jako pantua, której bliżej raczej do rasgulli.
      Opis: na przykład tutaj albo tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: