Królewski deser z chleba (Shahi Tukra)

Podziel się z innymi:

Shahi Tukra (lub Shahi Tukda) – pod taką nazwą w północnych Indiach i Pakistanie znany jest deser przygotowywany z białego pieczywa oraz aromatyzowanego kardamonem i szafranem zagęszczonego mleka. Królewska porcja, gdyż tak można tłumaczyć nazwę dania, wskazuje na odświętny, godny władcy charakter tego deseru. W południowych regionach Indii podobnie przygotowywane danie nazywane jest Double Ka Meetha i kojarzone ze słynną kuchnią hajdarabadzką.

Oto przepis na królewski deser – Shahi Tukra:

5.0 from 1 reviews
Deser z chleba tostowego (Shahi Tukra)
 
Składniki/Ingredients:
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 łyżki klarowanego masła
do przygotowania mlecznej polewy (rabri)
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • trzy strączki zielonego kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego kardamonu)
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżka siekanych migdałów lub pistacji
składniki na syrop cukrowy
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • opcjonalnie kilka kropli esencji różanej lub wody z kewry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Każdą kromkę chleba tostowego kroimy po przekątnej na dwa trójkąty.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy chleb z obu stron na złoto.
  3. Podsmażone kromki chleba osuszamy na papierowym ręczniku.
  4. Możemy również posmarowany roztopionym masłem chleb opiec w tosterze.
  5. Na teflonową patelnię wylewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Podgrzewając na małym ogniu redukujemy mleko do około 50% początkowej objętości mieszając, aby się nie przypaliło.
  7. Kiedy mleko zacznie gęstnieć dodajemy 1 łyżkę cukru, rozgniecione strączki kardamonu, rodzynki, orzechy oraz szafran, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  8. W rondlu przygotowujemy syrop cukrowy: pół szklanki wody gotujemy z cukrem, aż mieszanina zacznie gęstnieć.
  9. Chleb nasączamy przygotowanym syropem cukrowym, układamy na talerzykach, na których nasz deser będzie podawany.
  10. Polewamy zagęszczonym mlekiem.

Deser możemy podać schłodzony lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

shahi tukra

Podziel się z innymi:

Komentarze

Królewski deser z chleba (Shahi Tukra) — 2 komentarze

  1. Deser z chleba? Jestem zaskoczony 🙂
    Do tej pory jedynym znanym mi „deserem” z chleba był smażony na patelni chleb z cukrem 😛 Ciekawy przepis i z przygotowaniem też nie ma jakiegoś większego zachodu. Z chęcią spróbuję wykonać bo po składnikach i zdjęciu wnioskuję, że jest bardzo smaczny 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: