Korma z koźliny (Mutton Korma)

Podziel się z innymi:

Korma (także kurma, qurma) to rozpoznawane na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Tak właściwie nie jest to nazwa konkretnego dania, terminem tym ogólnie określa się powoli duszone curry z dodatkiem jogurtu lub śmietany. Taki sposób przygotowania potrawy wywodzi się z kuchni muzułmańskich władców z dynastii Wielkich Mogołów lubujących się w intensywnie doprawionych bogatych kremowych daniach. Duszone powoli w niskiej temperaturze mięso (tradycyjnie używana była jagnięcina lub koźlina) staje się niezwykle miękkie, przechodząc jednocześnie aromatem użytych przypraw. Obecna dzisiaj w indyjskich restauracjach korma to zazwyczaj niezbyt ostre kremowe curry przygotowywane z jagnięciny lub kurczaka; wersja wzbogacona dodatkiem mielonych orzechów nerkowca lub migdałów w menu określana być może jako „Shahi Korma”, co wskazywać ma na wyjątkowość dania, godnego podniebienia władcy.

Oto podstawowy przepis na kormę z koźliny. Z powodzeniem możemy użyć innego mięsa: jagnięciny bądź wołowiny.

Korma z koźliny (Mutton Korma)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg koźliny najlepiej z kością
  • 3 średnie cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ok 5 cm kawałek korzenia imbiru (czosnek i imbir możemy zastąpić 2 łyżkami pasty czosnkowo-imbirowej)
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mieszanki garam masala
przyprawy w całości:
  • 4 gożdziki
  • 1 liść tejpatta
  • pół łyżeczki (kilka "strzępków") kwiatu muszkatołowego
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • 5 strączków zielonego kardamonu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek oleju lub klarowanego masła
  • opcjonalnie pół łyżeczki wody z kewry lub wody różanej
  • około 1 łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Dwie cebule kroimy w cienkie paski.
  2. Trzecią cebulę blendujemy razem z czosnkiem i imbirem na jednolitą pastę.
  3. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz, pokrojoną w paski cebulę smażymy do zbrązowienia. Podsmażoną cebulę odsączamy z tłuszczu, odkładamy na później.
  4. Na tłuszcz wrzucamy przyprawy: cynamon, kwiat muszkatołowy, liść tejpatta, goździki, kardamon i pieprz, smażymy je przez chwilę dla wydobycia aromatu.
  5. Dodajemy pastę z cebuli, czosnku i imbiru, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  6. Dodajemy mięso, obsmażamy mieszając.
  7. Dodajemy sproszkowane przyprawy: chili, paprykę, kolendrę, kurkumę oraz sól, mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawami.
  8. Zmniejszamy ogień, mieszając dodajemy powoli jogurt.
  9. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu.
  10. Podgrzewamy mleko (około 2 łyżek), do mleka dodajemy nitki szafranu, zostawiamy na kilka minut, aby oddały kolor i aromat.
  11. Po około 30 minutach duszenia do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, przyprawę garam masala i mleko z szafranem.
  12. Naszą kormę dusimy na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  13. Na koniec doprawiamy odrobiną wody z kewry.

Smacznego!

mutton korma

Danie idealnie nadaje się do przygotowania w wolnowarze.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Korma z koźliny (Mutton Korma) — 4 komentarze

  1. Cześć
    Mam prośbę, czy mógłbyś opublikować przepis na Mutton Balti. Kilkukrotnie jedliśmy to danie w kilku knajpach, co zaskakujące smakowo dania praktycznie się nie różniły w smaku. Pomimo prób odtworzenia tego dania w domu smak jednak się różni, bazowałem się na tym co można znaleźć w sieci.

    Ps. Niech Moc Kubków smakowych będzie z Tobą 😉
    afro

    • Problem polega na tym, że balti to zeuropeizowana wersja północnoindyjskiego (pakistańskiego) curry – pochodząca (wg Wikipedii) z Birmingham 🙂 Nie jadłem jeszcze 🙂 Zrobię jednak rozeznanie i postaram się pomóc 🙂 Pozdrawiam

    • Klasyczna korma to potrawa kuchni północnych Indii o korzeniach wywodzących się z Bliskiego Wschodu czy Azji Środkowej, więc normalnie nie wykorzystująca mleczka kokosowego – chociaż oczywiście współczesne przepisy łamią te zasady. Postaram się znaleźć coś zbliżone charakterem i bardziej z południa 🙂 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: