W południowych Indiach, na północ od Kerali, usytuowany jest stan Karnataka. Historyczne tereny dawnego królestwa Majsur w czasach współczesnych stały się jednym z najbardziej rozwiniętych regionów Indii, a Bengaluru – miasto będące stolicą stanu nazywane jest „indyjską doliną krzemową” ze względu na szybki rozwój nowoczesnych technologii.
Kuchnia Karnataki to przede wszystkim dania wegetariańskie, oparte na ryżu, warzywach, owocach i roślinach strączkowych, zazwyczaj przyprawiane kokosem, liśćmi curry i gorczycą. To z tych regionów wywodzi się styl Udupi, będący przez wielu uważany za esencję wegetariańskiej kuchni południowoindyjskiej.
Potrawa nazywana gojju to słodko-kwaśne curry wegetariańskie, przyprawiane tamaryndem i kokosem. Bardzo popularną wersja takiego dania jest curry przygotowywane z ananasa. Pikantne, słodko-kwaśne ananasowe curry serwowane jest tradycyjnie przy okazji wesel i rodzinnych uroczystości.
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa (można użyć ananasa z puszki)
- 3 łyżki brązowego cukru
- kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny (lub 1 łyżka pasty tamaryndowej)
- 1 łyżeczka soli
- kilka listków curry
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju (najlepiej kokosowego)
- woda
- 1 szklanka świeżo utartego kokosa
- 2 łyżeczki urad dal
- 1 łyżeczka channa dal
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren kozieradki
- pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 2-3 suszone kaszmirskie papryczki chili
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki gorczycy
- kilka listków curry
- szczypta asafetydy
- Tamarynd zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy na około 30 minut, po czym odciskamy. Wyciśniętą pulpę wyrzucamy, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę.
- Wszystkie składniki do zmielenia podprażamy przez chwilę na patelni z odrobiną oleju. Kokos i sezam dodajemy na końcu, gdyż te składniki łatwo się przypalają.
- Po ostygnięciu blendujemy podprażone przyprawy z niewielką ilością wody na pastę.
- W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę i liście curry, podsmażamy, aż gorczyca zacznie strzelać.
- Dodajemy pokrojony ananas, cukier, sól, kurkumę i wodę tamaryndową. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pastę z przypraw, trochę wody, mieszamy, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż nasze curry zgęstnieje.
- Na łyżce oleju podsmażamy resztę gorczycy, pozostałe listki curry oraz asafetydę, dodajemy do gotowego dania.
Smacznego!
Właśnie robię i już pachnie bosko!!! Dopisz jeszcze proszę kiedy asafetydę dodać 🙂
Asafetydę dodajemy na końcu, smażymy ją razem z gorczycą i liśćmi curry – już poprawiam w przepisie.