Ananasowe curry z Karnataki (Pinneaple Gojju)

Podziel się z innymi:

W południowych Indiach, na północ od Kerali, usytuowany jest stan Karnataka. Historyczne tereny dawnego królestwa Majsur w czasach współczesnych stały się jednym z najbardziej rozwiniętych regionów Indii, a Bengaluru – miasto będące stolicą stanu nazywane jest „indyjską doliną krzemową” ze względu na szybki rozwój nowoczesnych technologii.
Kuchnia Karnataki to przede wszystkim dania wegetariańskie, oparte na ryżu, warzywach, owocach i roślinach strączkowych, zazwyczaj przyprawiane kokosem, liśćmi curry i gorczycą. To z tych regionów wywodzi się styl Udupi, będący przez wielu uważany za esencję wegetariańskiej kuchni południowoindyjskiej.
Potrawa nazywana gojju to słodko-kwaśne curry wegetariańskie, przyprawiane tamaryndem i kokosem. Bardzo popularną wersja takiego dania jest curry przygotowywane z ananasa. Pikantne, słodko-kwaśne ananasowe curry serwowane jest tradycyjnie przy okazji wesel i rodzinnych uroczystości.

Ananasowe curry z Karnataki (Pinneaple Gojju)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa (można użyć ananasa z puszki)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny (lub 1 łyżka pasty tamaryndowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka listków curry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju (najlepiej kokosowego)
  • woda
składniki do uprażenia i zmielenia
  • 1 szklanka świeżo utartego kokosa
  • 2 łyżeczki urad dal
  • 1 łyżeczka channa dal
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 2-3 suszone kaszmirskie papryczki chili
  • 2 łyżeczki sezamu
do końcowego przyprawienia
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki gorczycy
  • kilka listków curry
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy na około 30 minut, po czym odciskamy. Wyciśniętą pulpę wyrzucamy, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę.
  2. Wszystkie składniki do zmielenia podprażamy przez chwilę na patelni z odrobiną oleju. Kokos i sezam dodajemy na końcu, gdyż te składniki łatwo się przypalają.
  3. Po ostygnięciu blendujemy podprażone przyprawy z niewielką ilością wody na pastę.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę i liście curry, podsmażamy, aż gorczyca zacznie strzelać.
  5. Dodajemy pokrojony ananas, cukier, sól, kurkumę i wodę tamaryndową. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pastę z przypraw, trochę wody, mieszamy, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż nasze curry zgęstnieje.
  6. Na łyżce oleju podsmażamy resztę gorczycy, pozostałe listki curry oraz asafetydę, dodajemy do gotowego dania.

Smacznego!

ananasowe curry

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ananasowe curry z Karnataki (Pinneaple Gojju) — 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: