Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar Halwa)

Marchewkowy pudding Gajar ka Halwa to tradycyjny deser wywodzący się z terenów Pendżabu. Przepis na słodkie danie przyrządzane z marchewki i mleka przywędrował prawdopodobnie z kupcami pochodzącymi z Bliskiego Wschodu za czasów panowania Wielkich Mogołów, zyskując wielką popularność w północnych … Czytaj dalej

Mleczne barfi ( Milk Burfi )

Burfi (barfi) to tradycyjny smakołyk kuchni indyjskiej przygotowywany z okazji różnych uroczystości i świąt. Istnieje wiele przepisów na burfi, deser może być przyrządzany z użyciem rozmaitych składników. Oto najprostszy przepis na smaczne mleczne burfi z wykorzystaniem mleka w proszku. 5.0 … Czytaj dalej

Laddu z kaszy manny ( Rava Laddu )

Jednym z rodzajów tradycyjnych słodyczy indyjskich są laddu, kulki wytwarzane z mąki z ciecierzycy lub kaszy manny, cukru i różnych dodatków. Słodkie, aromatyczne kulki z kaszy manny, czyli Rava Laddu są zwyczajowym deserem przygotowywanym z okazji hinduistycznego święta Divali. Oto … Czytaj dalej