Kheer – pudding ryżowy to tradycyjny, znany od wieków deser, przygotowywany i spożywany powszechnie na obszarze całych Indii. Kheer jest ważnym elementem posiłków przyrządzanych z okazji hinduistycznych świąt, a także rozmaitych rodzinnych uroczystości. Danie to może występować w wielu regionalnych wariantach, a w podstawowej wersji przyrządza się go z ryżu, mleka i cukru z dodatkiem suszonych owoców i bakalii. W południowoindyjskiej wersji tego deseru zwanej payasam używane jest często mleko kokosowe i jaggery – surowy nierafinowany cukier pozyskiwany z trzciny cukrowej lub palmy kokosowej.
Tradycyjnie do przygotowania puddingu kheer wykorzystuje się surowy ryż, można jednak z powodzeniem, po niewielkim zmodyfikowaniu przepisu, wykorzystać także ryż ugotowany wcześniej.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na kheer – tradycyjny deser kuchni indyjskiej:
- pół szklanki ryżu basmati (z powodzeniem można użyć innego rodzaju ryżu)
- 1 litr mleka najlepiej pełnotłustego
- pół szklanki cukru
- szczypta szafranu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu (lub kilka całych strączków zielonego kardamonu)
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka klarowanego masła (można użyć zwykłe masło)
- Ryż dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 30 minut, po czym odcedzamy.
- Do rondla o grubym dnie wlewamy mleko i doprowadzamy je do wrzenia.
- W międzyczasie rozgrzewamy na patelni klarowane masło, wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez około 2 minuty do delikatnego zezłocenia.
- Podsmażony ryż dodajemy do gotującego się mleka.
- Dodajemy szafran.
- Ryż z mlekiem gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Mieszamy regularnie, żeby się nie przypaliło.
- Jeżeli używamy całych strączków kardamonu, możemy wrzucić je razem z ryżem do mleka.
- Kiedy ryż jest miękki, a mleko zredukowało się mniej więcej o około połowę, wyjmujemy strączki kardamonu, dodajemy cukier, rodzynki i orzechy (jeśli używamy mielonego kardamonu, możemy dodać go teraz), mieszamy.
- Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż cukier sie dokładnie rozpuści.
- Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek. Deser, stygnąc, powinien zgęstnieć.
Kheer można podawać na ciepło lub schłodzony.
Uwaga: W przypadku użycia ugotowanego wcześniej ryżu pomijamy podsmażanie go na klarowanym maśle, wrzucamy po prostu ugotowany ryż do gotującego się mleka.
Smacznego!
Wspanialy przepis. Niebo w gebie 🙂
Wspaniały, aromatyczny deser. Jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkich deserów, można dać 1/3 a nawet 1/4 szklanki cukru. Warto wypróbować, pyszny, zwłaszcza schłodzony!
Po prostu – Smak Indii 🙂
Dziękuję za przepis!
Cieszę się, że smakowało 🙂
To skladniki na jedna porcje ? 😆
Wszystko robię dla rodziny (3 osoby):) Wyjdą 3-4 porcje.
Na jaka ilośc osób jest ten deser?
3-4