Kheer – indyjski pudding ryżowy (Indian Rice Pudding)

Podziel się z innymi:

Kheer – pudding ryżowy to tradycyjny, znany od wieków deser, przygotowywany i spożywany powszechnie na obszarze całych Indii. Kheer jest ważnym elementem posiłków przyrządzanych z okazji hinduistycznych świąt, a także rozmaitych rodzinnych uroczystości. Danie to może występować w wielu regionalnych wariantach, a w podstawowej wersji przyrządza się go z ryżu, mleka i cukru z dodatkiem suszonych owoców i bakalii. W południowoindyjskiej wersji tego deseru zwanej payasam używane jest często mleko kokosowe i jaggery – surowy nierafinowany cukier pozyskiwany z trzciny cukrowej lub palmy kokosowej.
Tradycyjnie do przygotowania puddingu kheer wykorzystuje się surowy ryż, można jednak z powodzeniem, po niewielkim zmodyfikowaniu przepisu, wykorzystać także ryż ugotowany wcześniej.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na kheer – tradycyjny deser kuchni indyjskiej:

5.0 from 2 reviews
Kheer - indyjski pudding ryżowy (Indian Rice Pudding)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół szklanki ryżu basmati (z powodzeniem można użyć innego rodzaju ryżu)
  • 1 litr mleka najlepiej pełnotłustego
  • pół szklanki cukru
  • szczypta szafranu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu (lub kilka całych strączków zielonego kardamonu)
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka klarowanego masła (można użyć zwykłe masło)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 30 minut, po czym odcedzamy.
  2. Do rondla o grubym dnie wlewamy mleko i doprowadzamy je do wrzenia.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni klarowane masło, wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez około 2 minuty do delikatnego zezłocenia.
  4. Podsmażony ryż dodajemy do gotującego się mleka.
  5. Dodajemy szafran.
  6. Ryż z mlekiem gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Mieszamy regularnie, żeby się nie przypaliło.
  7. Jeżeli używamy całych strączków kardamonu, możemy wrzucić je razem z ryżem do mleka.
  8. Kiedy ryż jest miękki, a mleko zredukowało się mniej więcej o około połowę, wyjmujemy strączki kardamonu, dodajemy cukier, rodzynki i orzechy (jeśli używamy mielonego kardamonu, możemy dodać go teraz), mieszamy.
  9. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż cukier sie dokładnie rozpuści.
  10. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek. Deser, stygnąc, powinien zgęstnieć.

Kheer można podawać na ciepło lub schłodzony.

Uwaga: W przypadku użycia ugotowanego wcześniej ryżu pomijamy podsmażanie go na klarowanym maśle, wrzucamy po prostu ugotowany ryż do gotującego się mleka.

Smacznego!

kheer - indyjski pudding ryżowy

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kheer – indyjski pudding ryżowy (Indian Rice Pudding) — 8 komentarzy

  1. Wspaniały, aromatyczny deser. Jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkich deserów, można dać 1/3 a nawet 1/4 szklanki cukru. Warto wypróbować, pyszny, zwłaszcza schłodzony!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: