Kmin czy kminek?

Zdarza się, że w przepisach na indyjskie potrawy tłumaczonych z języka angielskiego znajdujemy „kminek”. Po sprawdzeniu w oryginale często okazuje się, że chodzi o „cumin”. Trzeba przypomnieć, że angielski „cumin” to nie jest nasz swojski kminek, używany do przyprawiania kiszonej … Czytaj dalej

Dale – rośliny strączkowe

Kuchnia indyjska powszechnie wykorzystuje rośliny strączkowe. Różne odmiany soczewicy, grochu, fasoli i ciecierzycy dostarczają nasion, które są cennym źródłem białka, błonnika, witamin (szczególnie z grupy B), żelaza, wapnia, magnezu i innych wartościowych mikroelementów w diecie. W kraju, w którym około … Czytaj dalej

Ryż basmati

Indie są jednym z największych na świecie producentów ryżu. Najszlachetniejszą odmianą indyjskiego ryżu jest basmati, nazywany „królem ryżu”, znany ze swojego delikatnego orzechowego smaku i szlachetnego aromatu. Uprawiany jest na północy i północnym zachodzie Indii, głównie w stanach: Pendżab, Hariana i … Czytaj dalej