Biryani – danie przyrządzane z ryżu z rozmaitymi dodatkami rozpowszechniło się na terenach Indii za czasów panowania władców pochodzących z dynastii Wielkich Mogołów. Aromatyczna potrawa przyrządzana dla mogolskiej szlachty zyskała z czasem ogromną popularność wśród miejscowej ludności. Biryani występuje obecnie … Czytaj dalej
Kategoria: Dania z ryżem
Pilaw, czyli danie przygotowywane z ryżu gotowanego w bulionie ma swoje początki gdzieś w starożytnej Persji. Opis takiej potrawy znaleźć można w źródłach z czasów wypraw Aleksandra Macedońskiego na tereny obecnego Iranu (IV w p.n.e.). Prawdopodobnie za sprawą jego i … Czytaj dalej
Prosty przepis pochodzący z południowych regionów Indii, pozwalający wykorzystać ryż pozostały z poprzedniego dnia do stworzenia ciekawego, smacznego, bardzo aromatycznego dania. Ryż w takiej postaci znany jest pod nazwą chitranna, chętnie przygotowywany jest i spożywany jako danie śniadaniowe. Chitranna jest jednym … Czytaj dalej
Biryani to nazwa potrawy składającej się z aromatycznego ryżu zapiekanego z mięsem, popularnej w całych Indiach. Istnieje wiele odmian biryani, wykorzystujących różne rodzaje mięsa i różne przyprawy, najczęściej spotyka się dania wykorzystujące jagnięcinę lub kurczaka. Najbardziej znanym i cenionym jest … Czytaj dalej
Ryż z kminem ( Jeera rice ) – popularna potrawa z północnych Indii, bardzo prosta w przygotowaniu, przyrządzana jako codzienne danie z ryżu. Drukuj/Print Ryż z kminem ( Jeera Rice ) Składniki/Ingredients: 1 szklanka ryżu basmati 2.5 szklanki wody … Czytaj dalej