Gudżaracka sałatka marchewkowa (Gujarati Gajar Sambharo)

Przepis na Gajar Sambharo – sałatkę przyrządzaną z lekko podsmażonej marchewki pochodzi ze stanu Gudżarat, położonego na zachodzie Indii przy granicy z Pakistanem. Kuchnia Gudżaratu bazuje przede wszystkim na daniach wegetariańskich, gdyż region ten zamieszkiwany jest w większości przez ludność wyznającą … Czytaj dalej

Pikantne oponki z fasoli urad dal (Medu Vada)

Medu Vada – złociste i chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku pikantne przekąski w kształcie „oponek” przygotowywane z fasoli urad dal są popularnym ulicznym jedzeniem całego południa Indii. Vady chętnie spożywane są jako potrawa śniadaniowa w towarzystwie sambaru i kokosowego chutneya. Drukuj/Print … Czytaj dalej

Ser paneer w maślanym sosie (Paneer Makhani)

Paneer Makhani jest jednym z najpopularniejszych dań wegetariańskich wywodzących się z kuchni północnych Indii. Kawałki delikatnego świeżego serka paneer zanurzone w gęstym orzechowo-śmietanowo-pomidorowym sosie z dodatkiem masła możemy znaleźć w karcie większości restauracji serwujących indyjskie potrawy. Inna nazwa, pod którą … Czytaj dalej

Serowo-ziemniaczane kofty w śmietanowo-pomidorowym sosie (Malai Kofta)

Kofta to określenie od wieków obecne w tradycji kulinarnej krajów Bliskiego Wschodu oraz południowej Azji. Słowo to oznacza niewielkie kotleciki przyrządzane najczęściej z przyprawionego zmielonego mięsa. W kuchni indyjskiej obok wersji mięsnej powszechnie występują również kofty wegetariańskie w różnych odmianach. Malai Kofta … Czytaj dalej

Jajecznica po indyjsku (Egg Bhurji)

Egg Bhurji (albo Anda Bhurji) to indyjska wersja jajecznicy, przygotowywana z dodatkiem pomidorów i cebuli. Podobnie jak i u nas, jajecznica w indyjskich domach jadana jest najczęściej jako danie śniadaniowe i podawana z pieczywem i słodką herbatą. Zapraszam do wypróbowania … Czytaj dalej

Chlebowe pakory z nadzieniem ziemniaczanym (Aloo Bread Pakoras)

Chrupiące złociste pakory (mówi się również pakody) przyrządzane z chleba obtoczonego w cieście z ciecierzycowej mąki, często wypełniane pikantnym nadzieniem z ziemniaków to bardzo popularna wegetariańska przekąska oferowana w większości ulicznych jadłodajni i straganów z jedzeniem. Pakory z chleba kojarzą się szczególnie z indyjskimi … Czytaj dalej

Kaszmirskie naleśniki z mąki ryżowej (Tschur Tschut)

Złociste chrupiące naleśniki (Tschur Tschut albo Tschur Tschot) przygotowywane z ciasta z mąki ryżowej to tradycyjne danie śniadaniowe kuchni kaszmirskiej. Te ryżowe naleśniki tradycyjnie podawane są w towarzystwie kehwa (również kahwa) – posłodzonej miodem lub cukrem zielonej herbaty przyprawionej szafranem, cynamonem, … Czytaj dalej

Południowoindyjski ryż z jogurtem (Curd Rice)

Curd Rice (w języku tamilskim Thayir Sadam) – to lekkie danie przyrządzane z ryżu i jogurtu jest bardzo popularne w południowych stanach Indii. W indyjskich domach ryż z jogurtem spożywa się zazwyczaj na zakończenie popołudniowego lub wieczornego posiłku dla złagodzenia wpływu ostrych potraw … Czytaj dalej

Bombajskie curry warzywne (Pav Bhaji)

Mumbaj (w języku polskim poprawną nazwą jest również Bombaj) – stolica stanu Maharasztra zamieszkała przez prawie 20 milionów ludzi to pod względem populacji największe miasto Indii i zarazem jedno z najludniejszych miast świata. Od połowy XVII wieku aż do uzyskania przez Indie … Czytaj dalej

Gotowany ryż z fasolką mung (Ven Pongal)

Pongal – danie przygotowywane z ryżu i nasion fasolki mung (moong dal) zaliczane jest do klasyków kuchni tamilskiej. Istnieje kilka wariantów tej potrawy. Słodka wersja przyrządzana z dodatkiem mleka, rodzynek i kardamonu jest nieodzownym składnikiem czterodniowego święta plonów Thai Pongal, szczególnie hucznie obchodzonego … Czytaj dalej