Przepis na puszyste chlebki bhatura wywodzi się z Pendżabu, historycznej krainy leżącej dziś na pograniczu indyjsko – pakistańskim. Smażone w głębokim oleju złociste pszenne chleby są tradycyjnie jadane na śniadanie w zestawie z chole – pikantnym curry przygotowanym z ciecierzycy. Taki zestaw … Czytaj dalej
Kategoria: Przepisy
Aloo Bhaji, czyli curry z ziemniaków (w Indiach określenia bhaji używa się w stosunku do warzywnego curry) to wegetariańskie danie podawane zazwyczaj razem ze smażonymi chlebkami puri. Zestaw taki, znany pod nazwą Puri Bhaji jest chętnie jedzony na śniadanie w całych Indiach. Puri Bhaji … Czytaj dalej
Delikatne złociste chlebki puri to bardzo prosty w przygotowaniu specjał kuchni indyjskiej. Smażone w głębokim oleju chrupiące „dmuchane” chlebki podaje się w Indiach głównie na śniadanie, najczęściej w towarzystwie warzywnego curry. W najbardziej rozpowszechnionej wersji puri przygotowywane są z pełnoziarnistej mąki … Czytaj dalej
Obok naleśników dosa, puszyste placuszki nazywane idli są podstawowym daniem serwowanym na śniadanie w południowoindyjskich domach. Idli jedzone w zestawie z kokosowym bądź pomidorowym chutneyem i warzywnym sambarem stanowią kompletny pożywny wegetariański posiłek. Bazą wykorzystywaną zarówno w tych delikatnych gotowanych na parze … Czytaj dalej
Nieodzownym składnikiem uzupełniającym niemalże każdy południowoindyjski posiłek jest pikantny warzywny sos, czyli chutney. Chutneye w różnych smakach serwowane są tam jako dodatek do prawie wszystkich dań. Słynne tradycyjne przekąski wywodzące się z kuchni południowych regionów kraju, takie jak złociste naleśniki dosa oraz … Czytaj dalej
Balti to nazwa stalowego woka z płaskim dnem, znanego w kuchni północnych Indii i Pakistanu jako karahi. Balti jako potrawa przyrządzana we właśnie takim naczyniu jest typowym przedstawicielem kuchni BIR (British Indian Restaurant). To popularne dziś danie zaczęto serwować w restauracjach … Czytaj dalej
Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowią nieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych Indiach. Przygotowywać w ten sposób można bardzo wiele warzyw i owoców, … Czytaj dalej
Może brzmi to troszkę dziwnie, ale kurczak po mandżursku to popularne danie kuchni indyjskiej. Jest z tym trochę tak, jak z naszą swojską rybą po grecku i Grecją; nikt w Mandżurii, krainie położonej w północno-wschodnich Chinach o kurczaku po mandżursku … Czytaj dalej
Wegetariańskie danie nazywane Parippu Curry to fasolka mung przyrządzona w sposób charakterystyczny dla kuchni południa Indii. W Kerali tradycyjnie stanowi pierwsze danie uroczystego posiłku serwowanego na bananowym liściu zwanego sadya. Parippu zazwyczaj je się z ryżem z dodatkiem odrobiny klarowanego masła. Zapraszam … Czytaj dalej
Smakowite wegetariańskie curry Kadale Manoli pochodzi z okolic Mangaluru – portowego miasta położonego w południowej Karnatace. Nazwa dania określa główne składniki wchodzące w jego skład; w języku tulu, którym mówi się na tych terenach kadale to nazwa ciemnej odmiany ciecierzycy (w hindi kala chana), … Czytaj dalej