Królewski deser z chleba (Shahi Tukra)

Shahi Tukra (lub Shahi Tukda) – pod taką nazwą w północnych Indiach i Pakistanie znany jest deser przygotowywany z białego pieczywa oraz aromatyzowanego kardamonem i szafranem zagęszczonego mleka. Królewska porcja, gdyż tak można tłumaczyć nazwę dania, wskazuje na odświętny, godny władcy charakter … Czytaj dalej

Smażona ryba z Amritsaru (Amritsari Fish)

Niewielkie kawałki ryby obtoczone w aromatycznym cieście i smażone w głębokim oleju są popularną przekąską serwowaną na ulicznych straganach wielu indyjskich miast. Nazwa dania pochodzi od miasta Amritsar położonego w stanie Pendżab. To właśnie w Pendżabie narodziła się religia zwana … Czytaj dalej

Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw (Kachumber Salad)

Sałatka zwana kachumber to niezwykle prosty w przygotowaniu, pyszny, orzeźwiający dodatek, często podawany jako uzupełnienie indyjskiego posiłku. Przepis na to danie najprawdopodobniej przywędrował na tereny Indii razem z Europejczykami. Przyrządzana ze świeżych pomidorów, ogórków i cebuli, przyprawiana sokiem z limonki i natką … Czytaj dalej

Naleśniki dosa (Dosa)

Dosa (dosai, po polsku również dosza)- delikatny, kruchy naleśnik przygotowywany z ryżu i fasoli urad dal to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych dań kuchni południa Indii. Jedzona jest w większości indyjskich domów w towarzystwie sambaru lub rozmaitych chutneyów bądź jako … Czytaj dalej

Goańskie zielone curry z kurczaka (Goan Green Chicken Curry)

Goa – najmniejszy indyjski stan położony na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego. Tereny Goa przez długi czas zarządzane były przez Portugalczyków, a do Indii powróciły dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku. To między innymi stąd rozprzestrzeniały się na resztę subkontynentu przyprawy, owoce i … Czytaj dalej

Rasam

Rasam to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni południa Indii. Jest to kwaśna, pikantna zupa przygotowywana zazwyczaj na bazie pomidorów i soku z tamaryndowca. W tradycyjniej kuchni południowoindyjskiej rasam serwowany jest jako drugie danie – następujące po sambarze. Może być podawany … Czytaj dalej

Ryż miętowy (Pudina Rice)

Dla ludzi mieszkających na terenach południowej i wschodniej Azji ryż jest podstawowym składnikiem diety. W kuchni indyjskiej znaleźć możemy mnóstwo rozmaitych przepisów umożliwiających przekształcenie codziennej porcji ryżu w kolorowe i pachnące dania. Oto przepis na miętowy ryż basmati: bardzo smaczne, aromatyczne … Czytaj dalej

Jagnięce kebaby shami (Lamb Shami Kebab)

Kebaby shami – delikatne kotleciki przyrządzane z mięsa i ciecierzycy channa dal są bardzo popularną przekąską kuchni północnych Indii. Potrawa najprawdopodobniej wywodzi się z tradycji kulinarnej Wielkich Mogołów, według legendy po raz pierwszy została przygotowana przez kucharza jednego z nababów – muzułmańskich … Czytaj dalej

Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab)

Seekh Kebab – podłużne kotleciki przyrządzane z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, to bardzo popularne danie północnych regionów Indii. Słowo seekh w językach urdu oraz hindi oznacza szpikulec do opiekania. Taki szpikulec oblepia się przyprawionym mielonym mięsem, mięso piecze się nad gorącymi węglami … Czytaj dalej

Keralska kapusta z kokosem (Cabbage Thoran)

Thoran – wegetariańskie danie przyrządzane z drobno posiekanych warzyw oraz świeżo utartego kokosa pochodzi z kuchni Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim krańcu subkontynentu indyjskiego. Thoran jest jednym ze składników tradycyjnego keralskiego świątecznego posiłku nazywanego sadya. Sadya przygotowywana z okazji różnych … Czytaj dalej