Chutney kokosowy (Coconut Chutney)

Chutney przyrządzany ze świeżego kokosa to nieodzowny dodatek do potraw wywodzących się z kuchni południowych stanów Indii. Jedzony jest powszechnie w zestawie śniadaniowym z naleśnikami dosa oraz ryżowymi placuszkami zwanymi idli. Istnieje wiele przepisów na kokosowy chutney, wersja keralska zawiera często w … Czytaj dalej

Bengalskie curry rybne (Macher Jhol)

We wschodniej części subkontynentu indyjskiego, w największej na świecie delcie tworzonej przez rzeki Ganges i Brahmaputra, położona jest kraina znana historycznie jako Bengal. Obszar Bengalu podzielony jest obecnie pomiędzy Indie (Bengal Wschodni) i Bangladesz. Żyzne tereny delty Gangesu przecina gęsta … Czytaj dalej

Ryż z krewetkami (Kolambi Bhaat)

Przepis na aromatyczny pyszny pilaw z krewetkami pochodzi z nadmorskich obszarów zachodnioindyjskiego stanu Maharasztra. W języku marathi, którym posługuje się większość mieszkańców tych terenów, nazwa potrawy brzmi Kolambi Bhaat. Świeże krewetki przyprawione kolendrowo-miętowo-kokosową pastą gotowane są razem z aromatyzowanym korzennymi … Czytaj dalej

Serowy deser rasmalai (Ras Malai)

Rasmalai to tradycyjny północnoindyjski deser będący rozwinięciem pochodzącego z kuchni Bengalu smakołyku o nazwie rasgulla. Są to słodkie kulki uformowane ze świeżego kremowego serka chhana (również chhena, chenna) zanurzone w aromatyzowanym kardamonem i szafranem zagęszczonym mleku. Proces wytwarzania serka chhana … Czytaj dalej

Ziemniaki po kaszmirsku (Kashmiri Dum Aloo)

Danie przyrządzane z ziemniaków zwane Dum Aloo wywodzi się z terenów Kaszmiru, historycznej krainy, gdzie od wieków mieszały się obyczaje i tradycje zamieszkujących tam wyznawców islamu, hinduizmu, buddyzmu oraz sikhizmu. Charakterystyczne dla potraw pochodzących z tego górskiego regionu jest wykorzystanie mięsa, głównie … Czytaj dalej

Barfi z nerkowców (Cashew Burfi)

Kaju burfi (lub inaczej kaju katli) to jedna z odmian barfi – bardzo popularnego indyjskiego smakołyku chętnie przygotowywanego z okazji różnych świąt i uroczystości. Jest jednym z tradycyjnych słodyczy serwowanych podczas obchodów hinduskiego święta Diwali. Do przyrządzenia kaju barfi używa się … Czytaj dalej

Biryani z kurczakiem (Hyderabadi Chicken Biryani)

Biryani – danie przyrządzane z ryżu z rozmaitymi dodatkami rozpowszechniło się na terenach Indii za czasów panowania władców pochodzących z dynastii Wielkich Mogołów. Aromatyczna potrawa przyrządzana dla mogolskiej szlachty zyskała z czasem ogromną popularność wśród miejscowej ludności. Biryani występuje obecnie … Czytaj dalej

Kokosowe curry rybne (Fish Molee)

Delikatne, aromatyczne kokosowe curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa; tam, według legendy, działalność misyjną prowadził święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan … Czytaj dalej

Chlebki naan (Naan Breads)

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki wyrabiane z drożdżowego ciasta tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do rozmaitych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z … Czytaj dalej

Smażona makrela w czerwonej masali (Raechad Mackerel)

Przepis na smażoną rybę z dodatkiem mieszanki przypraw zwanej raechad masala pochodzi z Goa, najmniejszego stanu Indii położonego na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego, słynącego z przepięknych plaż. Od 1510 roku tereny Goa znajdowały się pod panowaniem portugalskim, a do Indii wróciły … Czytaj dalej