Curry z przyprawą do pikli (Achar Gosht)

Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowią nieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych Indiach. Przygotowywać w ten sposób można bardzo wiele warzyw i owoców, … Czytaj dalej

Korma z koźliny (Mutton Korma)

Korma (także kurma, qurma) to rozpoznawane na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Tak właściwie nie jest to nazwa konkretnego dania, terminem tym ogólnie określa się powoli duszone curry z dodatkiem jogurtu lub śmietany. Taki sposób przygotowania potrawy wywodzi się z kuchni muzułmańskich władców … Czytaj dalej

Biryani z mielonym mięsem (Keema Biryani)

Keema Biryani to jedna z wersji słynnej potrawy z ryżu, niezmiernie popularnej nie tylko w Indiach. Biryani jada się w całej południowej Azji i występuje ono w niezliczonej ilości odmian regionalnych, różniących się zastosowanymi w daniu dodatkami i metodami przyrządzania. … Czytaj dalej

Nihari

Powstanie potrawy zwanej nihari wiąże się z osiemnastowiecznym Delhi, bedącym w tamtym czasie u schyłku panowania muzułmańskich władców z dynastii Wielkich Mogołów. Nazwa dania wywodzi się od arabskiego słowa nahar oznaczającego poranek. Powoli duszona wołowina lub jagnięcina z kością z dodatkiem aromatycznych … Czytaj dalej

Jagnięce kebaby shami (Lamb Shami Kebab)

Kebaby shami – delikatne kotleciki przyrządzane z mięsa i ciecierzycy channa dal są bardzo popularną przekąską kuchni północnych Indii. Potrawa najprawdopodobniej wywodzi się z tradycji kulinarnej Wielkich Mogołów, według legendy po raz pierwszy została przygotowana przez kucharza jednego z nababów – muzułmańskich … Czytaj dalej

Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab)

Seekh Kebab – podłużne kotleciki przyrządzane z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, to bardzo popularne danie północnych regionów Indii. Słowo seekh w językach urdu oraz hindi oznacza szpikulec do opiekania. Taki szpikulec oblepia się przyprawionym mielonym mięsem, mięso piecze się nad gorącymi węglami … Czytaj dalej

Kaszmirski pilaw z baraniną (Kashmiri Yakhni Pulao)

Pilaw, czyli danie przygotowywane z ryżu gotowanego w bulionie ma swoje początki gdzieś w starożytnej Persji. Opis takiej potrawy znaleźć można w źródłach z czasów wypraw Aleksandra Macedońskiego na tereny obecnego Iranu (IV w p.n.e.). Prawdopodobnie za sprawą jego i … Czytaj dalej

Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza)

Jagnięcina Dopiaza to jedno z dań, które z pewnością znajdziemy w menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej. Początków tej potrawy należy szukać w sztuce kulinarnej czasów panowania Wielkich Mogołów. Określenie dopiaza w języku perskim oznacza „dwie cebule” i wskazuje na sposób … Czytaj dalej

Yakhni – baranina w sosie jogurtowym (Kashmiri Mutton Yakhni)

Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhni pochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z baraniny lub koźliny. Aromatyczne mięso gotowane z dodatkiem przypraw podawane jest w delikatnym jogurtowym … Czytaj dalej

Czerwone curry z Radżastanu (Laal Maas)

Radżastan, stan położony w północno-zachodniej części Indii ze stolicą w Dżajpurze jest największym indyjskim stanem, zajmującym około 10 procent całkowitej powierzchni kraju. Tereny obecnego Radżastanu były historycznie ojczyzną klanu sławnych wojowników i myśliwych – Radżputów i za czasów brytyjskiego panowania w Indiach nazywane … Czytaj dalej