Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowią nieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych Indiach. Przygotowywać w ten sposób można bardzo wiele warzyw i owoców, … Czytaj dalej
Kategoria: Baranina, jagnięcina
Korma (także kurma, qurma) to rozpoznawane na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Tak właściwie nie jest to nazwa konkretnego dania, terminem tym ogólnie określa się powoli duszone curry z dodatkiem jogurtu lub śmietany. Taki sposób przygotowania potrawy wywodzi się z kuchni muzułmańskich władców … Czytaj dalej
Keema Biryani to jedna z wersji słynnej potrawy z ryżu, niezmiernie popularnej nie tylko w Indiach. Biryani jada się w całej południowej Azji i występuje ono w niezliczonej ilości odmian regionalnych, różniących się zastosowanymi w daniu dodatkami i metodami przyrządzania. … Czytaj dalej
Powstanie potrawy zwanej nihari wiąże się z osiemnastowiecznym Delhi, bedącym w tamtym czasie u schyłku panowania muzułmańskich władców z dynastii Wielkich Mogołów. Nazwa dania wywodzi się od arabskiego słowa nahar oznaczającego poranek. Powoli duszona wołowina lub jagnięcina z kością z dodatkiem aromatycznych … Czytaj dalej
Kebaby shami – delikatne kotleciki przyrządzane z mięsa i ciecierzycy channa dal są bardzo popularną przekąską kuchni północnych Indii. Potrawa najprawdopodobniej wywodzi się z tradycji kulinarnej Wielkich Mogołów, według legendy po raz pierwszy została przygotowana przez kucharza jednego z nababów – muzułmańskich … Czytaj dalej
Seekh Kebab – podłużne kotleciki przyrządzane z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, to bardzo popularne danie północnych regionów Indii. Słowo seekh w językach urdu oraz hindi oznacza szpikulec do opiekania. Taki szpikulec oblepia się przyprawionym mielonym mięsem, mięso piecze się nad gorącymi węglami … Czytaj dalej
Pilaw, czyli danie przygotowywane z ryżu gotowanego w bulionie ma swoje początki gdzieś w starożytnej Persji. Opis takiej potrawy znaleźć można w źródłach z czasów wypraw Aleksandra Macedońskiego na tereny obecnego Iranu (IV w p.n.e.). Prawdopodobnie za sprawą jego i … Czytaj dalej
Jagnięcina Dopiaza to jedno z dań, które z pewnością znajdziemy w menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej. Początków tej potrawy należy szukać w sztuce kulinarnej czasów panowania Wielkich Mogołów. Określenie dopiaza w języku perskim oznacza „dwie cebule” i wskazuje na sposób … Czytaj dalej
Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhni pochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z baraniny lub koźliny. Aromatyczne mięso gotowane z dodatkiem przypraw podawane jest w delikatnym jogurtowym … Czytaj dalej
Radżastan, stan położony w północno-zachodniej części Indii ze stolicą w Dżajpurze jest największym indyjskim stanem, zajmującym około 10 procent całkowitej powierzchni kraju. Tereny obecnego Radżastanu były historycznie ojczyzną klanu sławnych wojowników i myśliwych – Radżputów i za czasów brytyjskiego panowania w Indiach nazywane … Czytaj dalej