Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza)

Jagnięcina Dopiaza to jedno z dań, które z pewnością znajdziemy w menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej. Początków tej potrawy należy szukać w sztuce kulinarnej czasów panowania Wielkich Mogołów. Określenie dopiaza w języku perskim oznacza „dwie cebule” i wskazuje na sposób … Czytaj dalej

Czipsy z gorzkiego melona (Bitter Gourd Chips)

Bardzo popularna przekąska kuchni indyjskiej – smażone w głębokim oleju czipsy z gorzkiego melona. Gorzki melon, nazywany w języku hindi karela, cieszy się wśród indyjskich gospodyń dużym poważaniem ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne. Podobnie jak w przypadku bakłażana, … Czytaj dalej

Yakhni – baranina w sosie jogurtowym (Kashmiri Mutton Yakhni)

Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhni pochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z baraniny lub koźliny. Aromatyczne mięso gotowane z dodatkiem przypraw podawane jest w delikatnym jogurtowym … Czytaj dalej

Kheer – indyjski pudding ryżowy (Indian Rice Pudding)

Kheer – pudding ryżowy to tradycyjny, znany od wieków deser, przygotowywany i spożywany powszechnie na obszarze całych Indii. Kheer jest ważnym elementem posiłków przyrządzanych z okazji hinduistycznych świąt, a także rozmaitych rodzinnych uroczystości. Danie to może występować w wielu regionalnych … Czytaj dalej

Czerwone curry z Radżastanu (Laal Maas)

Radżastan, stan położony w północno-zachodniej części Indii ze stolicą w Dżajpurze jest największym indyjskim stanem, zajmującym około 10 procent całkowitej powierzchni kraju. Tereny obecnego Radżastanu były historycznie ojczyzną klanu sławnych wojowników i myśliwych – Radżputów i za czasów brytyjskiego panowania w Indiach nazywane … Czytaj dalej

Jalfrezi z kurczaka (Chicken Jalfrezi)

Jalfrezi to indyjska wersja chińskiego dania typu „stir-fry„, czyli kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach usmażone w towarzystwie rozmaitych warzyw. Danie zazwyczaj jest dosyć pikantne, w restauracjach najczęściej przygotowywane z kurczaka z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów. Powstanie tej potrawy łączy … Czytaj dalej

Dyniowe curry z Kerali (Kerala Pumpkin Curry)

Delikatne, pachnące kokosem curry przyrządzane z dyni jest tradycyjnym wegetariańskim daniem jedzonym w Kerali, stanie położonym na południu Indii. Mathanga erissery, bo tak nazwa potrawy brzmi w języku malayalam jest jednym z podstawowych składników świątecznego posiłku zwanego sadya, podawanego na … Czytaj dalej

Południowoindyjskie curry z okry

Okra nazywana w języku hindi  bhindi, po tamilsku vendaikai, jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni indyjskiej, zarówno na północy, jak i na południu kraju. Bardzo smaczna, łatwa w uprawie, może być przyrządzana na wiele różnych sposobów. Curry z okry w kwaśnym … Czytaj dalej

Sambar

Sambar to bardzo popularne danie południa Indii. Jest rodzajem gęstej zupy, przyrządzanej z wykorzystaniem nasion nikli indyjskiej toor dal, rozmaitych warzyw, przypraw i pasty tamaryndowej. Sambar przyrządza się powszechnie jako danie codzienne, tradycyjnie jedzony jest na śniadanie z dodatkiem naleśników … Czytaj dalej

Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar Halwa)

Marchewkowy pudding Gajar ka Halwa to tradycyjny deser wywodzący się z terenów Pendżabu. Przepis na słodkie danie przyrządzane z marchewki i mleka przywędrował prawdopodobnie z kupcami pochodzącymi z Bliskiego Wschodu za czasów panowania Wielkich Mogołów, zyskując wielką popularność w północnych … Czytaj dalej