Ser paneer ze szpinakiem (Palak Paneer)

Przepis na bardzo popularne danie wegetariańskie pochodzące z północnych Indii. Świeży ser paneer w towarzystwie aromatycznych liści szpinaku z przyprawami. Drukuj/Print Ser paneer ze szpinakiem ( Palak Paneer )   Składniki/Ingredients: 1/2 kilograma szpinaku 200 gramów sera paneer 1 cebula … Czytaj dalej

Jogurtowy dip z awokado (Avocado Raita)

Jogurtowy dip z awokado – indyjska wersja guacamole Drukuj/Print Jogurtowy dip z awokado (Avocado Raita)   Składniki/Ingredients: 2 dojrzałe owoce awokado 1 średnia cebula 1 pomidor 1 zielona papryczka chili kilka gałązek liści kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu sok z … Czytaj dalej

Dal z soczewicy po bengalsku (Bengali Masoor Dal)

Jedną z historycznych krain znajdujących się na subkontynencie indyjskim jest Bengal, obejmujący tereny Bangladeszu oraz wschodnią część Indii położoną w delcie Gangesu. Tak jak w całych Indiach, również i w kuchni Bengalu dania z soczewicy zajmują bardzo ważne miejsce. Tradycyjnie … Czytaj dalej

Ryż cytrynowy (Lemon Rice)

Prosty przepis pochodzący z południowych regionów Indii, pozwalający wykorzystać ryż pozostały z poprzedniego dnia do stworzenia ciekawego, smacznego, bardzo aromatycznego dania. Ryż w takiej postaci znany jest pod nazwą chitranna, chętnie przygotowywany jest i spożywany jako danie śniadaniowe. Chitranna jest jednym … Czytaj dalej

Kotleciki z czerwonej soczewicy ( Masoor Kebab )

Smakowite kotleciki z soczewicy masoor dal i ziemniaków mogą być świetną wegetariańską przekąską. Drukuj/Print Kotleciki z czerwonej soczewicy (Masoor Kebab)   Składniki/Ingredients: 1 szklanka czerwonej soczewicy masoor dal 1 średni ugotowany ziemniak 1 cebula 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej 1 łyżeczka … Czytaj dalej

Curry z fasoli lobia ( Lobia Curry )

Przepis na smaczne wegetariańskie curry przyrządzone z fasoli lobia. Można użyć także innych rodzajów fasoli o niedużych ziarnach. Drukuj/Print Curry z fasoli lobia (Lobia Curry)   Składniki/Ingredients: 1 szklanka fasoli lobia 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki nasion kminu 1 cebula … Czytaj dalej

Pierożki samosa z Pendżabu ( Punjabi Samosa )

Pierożki samosa są bardzo popularną przekąską kuchni indyjskiej. Pierożki wypełnione mogą być zarówno warzywnym jak i mięsnym nadzieniem, również ciasto, z którego robi się samosy, może występować w kilku wariantach. Samosa z Pendżabu (Punjabi Samosa) są tradycyjnie nadziewane farszem, którego … Czytaj dalej

Dal z soczewicy (Dal Tadka)

Pyszne wegetariańskie curry – dal z czerwonej soczewicy masoor dal. Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca i zdrowa. Określenie „tadka” (albo tarka) w nazwie oznacza, że ugotowane danie zostało na końcu doprawione przyprawami podsmażonymi na gorącym tłuszczu. Dal świetnie smakuje na … Czytaj dalej

Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha )

Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha ) – bardzo popularne danie śniadaniowe pochodzące z północnych Indii. Tworzą je dwie warstwy chapati i nadzienie na bazie ziemniaków. Proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Jak zrobić aloo paratha? Proporcje na 12 sztuk: … Czytaj dalej